Gebelik takibi sırasında ultrason ve çeşitli testler yaparak hamileliğin sorunsuz ilerlediğine ve annenin, bebeğin sağlıklı olduğuna dair net görüşler edinilmeye çalışılır.
Aşağıda yer alan yorum bölümünden sen de ister kendi deneyimlerini anlat, ister hamileliğe dair merak ettiğin sorularını diğer okuyucularla paylaş.
Op. Dr. YerçOkay, "Adet gecikmesi olduğunda en kısa zamanda bir kadın doğum uzmanına başvurup gebeliğin rahim içi yerleşimli veya dış gebelik olup olmadığının tespit edilmesi çOkay önemlidir" dedi
seven haftalık dış gebelik belirtileri genellikle karın ağrısı en önemli belirtilerden biridir.
Yukarıda değinmiştik fallop tüplerine zarar gelmiş ve kanama başlamış ise kan karın içi boşluğuna ilerler diye. Eğer hekim gerekli görürse kanamayı kontrol etmek amaçlı kübosentez işlemi yapabilir. Bir iğne yardımı ile kübosentez yapılır.
Eğer tüpler patlarsa kan karın boşluğuna ilerler ve yoğun ağrı oluşturur. Oluşan ağrılar pelvis bölgesinde hissedilirken bazı durumlarda ise omuz ve boyuna kadar ilerleyebilir. Bu şikayetleri olan anne adaylarımız Helloç vakit kayıp etmeden en yakın sağlık kuruluşuna giderek gereken müdahaleleri yaptırmalıdır.
hem embriyo sağlıklı şekilde burada gelişimini sürdüremez hem de giderek büyüme sergileyeceği için anne adayının hayatını riske sokacak tabloların gelişmesine neden olur. Dış gebelik teşhisi yapıldığında acilen müdahale gerektiren riskli durumlardan birisidir. En kısa sürede gebeliğin sonlandırılması kadının hayatı için altın dış gebelik geçirdikten sonra hamile kalanlar değerindedir.
Dış gebelik, bir yumurtanın rahme yolculuğu sırasında fallop tüpünde sıkışması veya karın boşluğuna atılmasıyla oluşur.
Dış gebelik sık sık erken gebelik dönemi belirtileri gösterebileceği için erken teşhisi bazen zorlaştırmaktadır. Bu nedenle diğer tüm etkenler de göz ardı edilmeden acele edilmesi gerekmektedir. Böylece anne adayının hayati tehlikesinin ortadan kaldırılması ve ilerideki gebelik şansınız azalma riski engellenebilir.
Normal şartlar altında bireyler ilk aşamada dış gebeliğin bir belirtisini fark etmeyebilirler. Bazı dış gebelik vakalarda kadınlar adet görmemek, meme hassasiyeti ve mide bulantısı gibi hamileliğin olağan erken belirtilerine veya semptomlarına sahiptir.
Dış hamileliği önlemenin bir yolu yoktur, ancak dış gebelik riskini azaltmanın bazı yolları vardır. Buna göre cinsel partner sayısını sınırlamak ve seks sırasında prezervatif kullanmak, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemeye ve pelvik inflamatuar hastalık riskini azaltmaya lawnımcı olur. Sigara içiliyorsa özellikle hamile kalmaya çalışmadan önce bırakılmalıdır.
Dış gebelik tedavisinde doğru bir uzmanla yerinde bir teşhis ve tanı konması şarttır. Dış gebeliğin teşhisi iki farklı yönteme başvurularak gerçekleştirilmektedir. İlk olarak idrar ve kan testlerinde hamile olduğu saptanan kadınlarda ultrasonla muayeneye başvurulur.
Eğer dış gebeliğin tanısı konulmuş ise sadece tek bir tedavi yolu vardır; gebeliğin sonlandırılmasıdır. Bunun nedeni rahim dışında kalan Helloçbir yerde gebelik ilerleyemez ve sağlıklı bir gebelik oluşumu kesinlikle söz konusu değildir. Zamanında gereken müdahaleler yapılmaz çok ciddi sonuçlar ile karşılaşılır.
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum. Doktorlar